Mergers

Delta Analys & Utveckling

 

Vi finns i Borås och Göteborg

 

Mergers

 

 

Att slå ihop eller köpa upp verksamheter i grannländer eller bli uppköpt av ett företag i dessa länder skapar ofta kris i verksamheten. Vi tror att vi tänker så lika – när vi faktiskt inte gör det……

 

Många framgångsrika och lönsamma företag har köpts upp av företag som har sin bas i ett nära grannland. Egentligen borde det vara ganska enkelt att skapa ännu bättre lönsamhet genom att ”slå samman” två likadana eller kompletterande verksamheter. Undersökningar visar att av alla mergers som genomförs är det bara en tredjedel som skapar mervärden för ägarna – medan de flesta mergers inte alls ger de plusvärden som räknats med….. Och, likaså att kreativiteten och nyskapandet sjunker…….

 

Tyvärr ser vi att allt fler uppköpta företag bara några år efter en sammanslagning eller uppköp visar allt sämre lönsamhet, får problem i sina organisationer, inte sällan mellan ägare och verkställande ledning, att bra och kompetent personal väljer att lämna företaget - och till sist att kunderna börjar reagera och ifrågasätta…… Det tar decennier att skapa goda relationer både med kunder och personal – det går mycket fortare att rasera ett från början gott rykte.

 

Att integrera två verksamheter i samma land kan vara svårt nog. Oavsett ledningens visioner och intentioner skapar förändringar oro både i organisationen som helhet och hos de enskilda medarbetarna. Vid uppköp och integration mellan danska, norska och svenska företag tillkommer ytterligare en faktor – ”tron” på att vi ”tänker lika” gör ofta att vi faller i gropar på grund av att vi inte känner till eller ignorerar de kulturella olikheter och synsätt som faktiskt existerar.

 

Att inte se dessa olikheter kan innebära konflikter på ledningsnivå – och som dessutom ofta tolkas som ”personliga” motsättningar. Inte sällan blir resultatet att företagets kraft och fokus läggs på det interna. Och den kritiska kundfokuseringen hamnar i skuggan. Det är lätt att föreställa sig vad ett sådant scenario kan leda till….

 

Vår erfarenhet har lärt oss att det brukar vara bråttom att komma igång med en process som först syftar till att identifiera olikheter i tankesätt och ”verksamhetsbild”. Steg två är sedan att metodiskt öka den gemensamma ”verksamhetsbildens” yta – och därmed minska onödiga konflikter. Och att återföra företagets fokus utåt, på kunder och omvärld. Att förankra och enas om vision – mål – strategi är också avgörande för om vi skall lyckas i en ny ägarkonstellation – inte bara i ord utan att vi också bemödar oss om att ha samma tolkning om ordens innebörd.

 

Vi har ofta sett att företag som inte bemödar sig att gå igenom en sådan här ”äktenskapsprocess” istället väljer att byta ut nyckelpersoner eller använda ”ägarkraft” för att genomföra omorganisationer – ofta bara med resultatet att konflikter flyttas neråt till andra nivåer i en organisation, inte sällan så att det påverkar både produktion och kundfokus negativt…….

 

 

Hur kan vi hjälpa?

 

I vårt arbete fungerar vi som katalysatorer till en läkande process i organisationen. Vi arbetar inte efter färdiga koncept (vi tror inte på sådana) utan anpassat till Era behov. Verksamhetskompetensen finns hos Er – vi arbetar med själva processen för att Ni själva skall hitta den väg som är rätt för just Er verksamhet.

 

För dig som VD eller nyckelperson i organisationen kan vi också fungera som oberoende ”bollplank” och samtalspartner. Vårt jobb är då att medverka till att du/dina medarbetare får de insikter som skapar nya perspektiv, att synliggöra möjligheter.

 

Kontakt

Kontakta gärna vår Ulf Frii för en förutsättningslös diskussion. Ulf har mångårig erfarenhet av ledningsarbete med bl a danskt, norskt och svenskt ägande – både ledningsmässigt, personellt och operativt.